De Via Francisgena

De Via Francisgena is de oude pelgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome. Een snelle blik op internet (Duckduckgo is your friend) leert dat de route voor het eerst is beschreven rond 990 en in de loop der eeuwen meerdere namen heeft gehad.

Nu is het nooit mijn idee geweest om een officiële route te lopen als ik maar min of meer planmatig stappen maakte richting Rome. Nu ik mijn eigen tracks en GPS vaarwel heb gezegd en de officiële GPS-tracks heb moeten downloaden is dat een ander verhaal.

En natuurlijk is dat een onzinverhaal! Vandaag werd ik tussen 2 dorpjes, 2 maal onnodig een berg op gebonjourd. Leuk voor wandelaars, leuk voor bergliefhebbers maar voor iemand die uit Canterbury naar Rome kwam lopen om even zijn zegen te halen alvorens verder te lopen naar Apulia (om van daaruit te worden verscheept naar Jerusalem om daar een robbertje te vechten)  totaal ondenkbaar.

Stel je een landschap voor, nog zonder autowegen en met enkel wat paden en karresporen tussen de verschillende leefgemeenschappen. Heus, dat zullen de beschrijvingen zijn geweest die de brave Siegeric in 990 op papier zette. En natuurlijk, dat werden de eerste straatwegen en asfaltwegen zoals we die nu kennen. En nee, die pelgrims werden niet zoals de argeloze wandelaars van nu tot 2 maal toe om onzinnige redenen een berg opgejaagd.

Er staat mij bij dat toen in mij zo’n 10 jaar geleden in dit malle avontuur stortte en nog twijfelde over Santiago of Rome ik ergens een artikel was tegengekomen achter de miljoenenbusiness achter een gerenomeerde wandeltocht. Stromen aan inkomsten voor lokale ondernemers en organisatoren en dat enkel door wat wandelpaden te onderhouden en bestempelen tot de officiële route.

Hoe dan ook, ik beschik nu niet over mijn eigen tracks dus ik sjok voort en kom aanmerkelijk meer wandelaars tegen dan eerder. Veelal Italianen met snelle zonnebrillen en wandelstokken, die mij dan in dubbele snelheid voorbij stuiven.

Vandaag was een mooie toch maar weer loodzwaar. Het weer is eigenlijk ondraaglijk voor de inspanning die moet worden geleverd en ook mijn blaren en pezen blijven zorgelijk.

IT0604 Pont Saint-Martin – Ivrea (23 km)
Afstand: 23 km
25-08-2022