De Francofiel
De francofiel houdt van alles wat Frans is. Wordt iemand als francofiel geboren? Ooit is een francofiel voor het eerst in Frankrijk geweest. Was het toeval of werd ie ernaartoe getrokken zoals een trekvogel ieder jaar zijn trek naar het zuiden inzet? En toen de francofiel dan voor het eerst in Frankrijk was, was het toen liefde op het eerste gezicht of moest Frankrijk langzaamaan stukje bij beetje wat van haar geheimen prijsgeven om de liefde aan te wakkeren?

Praat je met een francofiel dan zul je de ogen zien glinsteren. Vol enthousiasme zal verhaald worden over het land, de cultuur, de mensen, de natuur, de taal. Dromerig waant de francofiel zich aan de Rhône of in Parijs, genietend van de heerlijke wijnen, gerechten, kazen, vruchten en specerijen. Oh, la douche France…..

Nog leuker is het om met een francofielen-stel in gesprek te gaan over Frankrijk. Hun enthousiasme zal aanstekelijk werken. Een tweede huisje, een B&B beginnen, op oude dag voor altijd naar Frankrijk vertrekken. Ze zullen er zo aanstekelijk over vertellen dat je direct mee wilt gaan!

Pas echter op wanneer je bij een francofielen-stel kleine nuanceverschillen waarneemt. Zwijg erover en doe alsof je het niet opmerkt. Het voorkomt dat een bitse “maar wij houden nou eenmaal van Frankrijk” het verhaal in één keer stil legt.

Heel anders werkt het bij de italofiel.

De italofiel houdt van alles wat Italiaans is. Wordt iemand als italofiel geboren? Ooit is een italofiel voor het eerst in Italië geweest. Was het toeval of werd ie ernaartoe getrokken zoals een trekvogel ieder jaar zijn trek naar het zuiden inzet? En toen de italofiel dan voor het eerst in Italië was, was het toen liefde op het eerste gezicht of moest Italië langzaamaan stukje bij beetje wat van haar geheimen prijsgeven om de liefde aan te wakkeren?

Praat je met een italofiel dan zul je de ogen zien glinsteren. Vol enthousiasme zal verhaald worden over het land, de cultuur, de mensen, de natuur, de taal. Dromerig waant de italofiel zich aan het Gardameer of in Rome, genietend van de heerlijke wijnen, gerechten, kazen, vruchten en specerijen. Oh, la bella Italia…..

Nog leuker is het om met een italofielen-stel in gesprek te gaan over Italië. Hun enthousiasme zal aanstekelijk werken. Een tweede huisje, een B&B beginnen, op oude dag voor altijd naar Italië vertrekken. Ze zullen er zo aanstekelijk over vertellen dat je direct mee wilt gaan!

Pas echter op wanneer je bij een italofielen-stel kleine nuanceverschillen waarneemt. Zwijg erover en doe alsof je het niet opmerkt. Het voorkomt dat een bitse “maar wij houden nou eenmaal van Italië” het verhaal in één keer stil legt.

Heel anders werkt het bij mij…. Vol verwondering kan ik altijd luisteren naar mensen die zich volledig storten op één land, één stad, één streek om daar keer op keer naartoe te gaan. Omdat ze daar nou eenmaal van houden. Vergetend dat ze ooit voor het eerst daar zijn geweest. Vergetend dat er andere plaatsen zijn waar ze ook voor de eerste keer heen kunnen gaan. Plaatsen die misschien zelfs mooier zijn. Of in ieder geval anders.

Frankrijk kende ik (3 keer Parijs daargelaten), tot deze voettocht eigenlijk helemaal niet. Daar kon ik altijd nog wel heen. Frankrijk, ik ben enthousiast geworden over het land, de cultuur, de mensen, de natuur, de taal. Ik heb genoten van de heerlijke wijnen, gerechten, kazen, vruchten en specerijen.

Morgen ga ik maar eens naar Zwitserland.

FR0410 – Bonnetage – Les-Combes
Afstand: 26 km
03-09-2015