Ha, ha, ik geloof dat mijn wandeltochtje toch een grootser avontuur wordt dan ik van tevoren had bedacht. In mijn onwetendheid dacht ik met 3 vakanties van 4 weken een heel eind te kunnen komen:

Vakantie 1: van Alkmaar naar Oostenrijk
Vakantie 2: Oostenrijk over de Alpen heen tot Verona of Bologna
Vakantie 3: Verona/Bologna tot Rome.

Noem het onnozel, noem het onwetend: een eerste verkenning.

Mijn eerste puzzeltje dat geslecht moest worden was de keuze hoe ik ‘Nederland zal nemen’. Grofweg had ik 2 keuzes: In min of meer rechte lijn naar Maastricht en dan van daaruit op één van de standaardroutes aanhaken. Misschien dat ik hieraan het ideetje van goede vriend J. en mij om ooit nog eens in één dag naar Amsterdam te lopen, zou kunnen koppelen. Zou dat ‘vinkje’ ook eindelijk zijn gehaald (en had ik de tegenprestatie ‘een kratje bier’ na 20 jaar eindelijk in ontvangst kunnen nemen).
De andere route zou via Hoek van Holland lopen. Direct vanuit Alkmaar naar Egmond aan Zee lopen. De kust volgen (en zo een strand-zesdaagse-ervaring meepakken) en zeker weten dat geen vervelende stukken langs snelwegen gevolgd hoefden te worden.

Met hoofdroute Reschenpas in gedachten, ben ik me uiteindelijk meer gaan focussen op route Maastricht en is route Hoek van Holland verworpen. Het voordeel van de tocht in etappes uit te voeren is natuurlijk dat je met de grote puzzel in het achterhoofd de detailpuzzels per land niet in één keer hoeft op te lossen. Zolang je de hoofdlijnen maar in gedachten houdt.

In mijn vorige blogje had ik al gemeld dat ik mij heb laten registreren bij een routesite. Leuk speelgoed! Je kunt gewoon je route aanmaken en aangeven of je snel (kortste route), via LAW-paden of via alle wandelpaden wilt wandelen. Het herinnerde mij aan het bestaan van LAW-paden en ik bedacht mij dat ik boven nog een boekje had liggen over de Trekvogelroute (LAW-pad 2). Al puzzelend om op de juiste plaats in Duitsland uit te komen op E8 in Duitsland (inhaken rond Aken of al noordelijker?) heb ik vervolgens keurig in beeld gebracht hoever ik eigenlijk zou kunnen komen in 4 weken.
De puzzelstukjes lijken te passen. De E8 start in Nijmegen en mijn boekje met LAW-pad 2 loopt vanuit Noord-Holland bijna langs Nijmegen. Door niet tot Maastricht in Nederland te blijven maar al bij Nijmegen de grens over te gaan, zal ‘de echte tocht’ voor mijn gevoel ook eerder kunnen beginnen.

Tja, en toen ik de route had ingevoerd viel dat toch enorm tegen! 4 weken lopen en nog honderden kilometers van Zwitserland af! Eigenlijk optisch nog bijna thuis!
Bijna heb ik besloten om dan toch maar in Maastricht te starten. Of toch stukken op de saaie en snelle manier te gaan lopen. Maar nee, ik vrees dat ik daar altijd spijt van zal houden.