Ik heb een gratis account aangemaakt bij een routesite (routeyou.com). Route van Alkmaar naar Rome aangemaakt. Snelste route, hemelsbreed, 1320 km. Oeps, da’s zonder bochtjes, bergjes en riviertjes. Via www.pelgrimswegen.nl had ik al ontdekt dat er 3 hoofdroutes over de Alpen zijn. De weblogs van eerdere wandelaars hebben het over afstanden vanaf Maastricht van 1500 km. Ik woon in Alkmaar. Dat wordt 3 tot 4 maanden wandelen. Het wordt tijd om keuzes te maken.

Mijn eerste keuzes:
– In 1 keer lopen of verdelen over meerdere vakanties?
– Welke route?
– Snel en effectief lopen (zoveel mogelijk 1 lijn volgen met gevaar dat je heel saaie stukken tegenkomt) of wordt de reis het doel en wordt het een mooie tocht?
– Wel of geen Po-vlakte?
– Van Alkmaar uit starten of in Maastricht?

De mensen met wie ik wel eens op vakantie ben geweest, weten dat ik tijdens een vakantie het liefste alles aan het toeval overlaat en niets plan. Die vlieger gaat nu niet op.

Nu enkele avonden lees en speurwerk later heb ik besloten:
– ik verdeel de reis over meerdere tochten over meerdere jaren. Het is mij a) te onrustig op werk om enkele maanden onbetaald verlof te nemen en b) als ik al zolang onbetaald verlof zou nemen, staat een rondje Zuid-Amerika ook nog hoog op mijn programma;
– het wordt de route door Duitsland via Koblenz naar de Reschenpas en van daaruit door;
– als het dan toch niet een aangesloten periode lopen wordt, dan wordt leuk, mooi en afwisselend lopen belangrijker dan een snelle route.
– even overwogen door de verhalen die circuleren op reisfora… maar loop het hele stuk en laat mij niet verleiden om moeilijke stukken of saaie stukken over te slaan. Ook de Po-vlakte niet.
– ik vertrek gewoon uit Alkmaar. Het scheelt me wellicht 10 dagen lopen maar och, Nederland ken ik ook amper!

Ik zal zeker nog de nodige puzzels krijgen maar ik weet nu in hoofdlijnen waarop ik mij zal richten.