De Vogelaar. De Vogelaar schept er genoegen in om de natuur in te trekken om vogeltjes te bekijken. Eventueel ook fotograferen maar zeker bekijken. De Vogelaar is te herkennen aan een verrekijker om zijn nek, een grote camera (met telelens) op de rug, een flesje water en camouflagekleding. Niet het soort camouflagekleding waar militairen in lopen. Meer het soort camouflagekleding die je aantreft bij sportvissers. Handige vestjes met veel vakjes voor allerlei handige spulletjes.

De Vogelaar moet je niet verwarren met de Vliegtuigspotter. De Vliegtuigspotter vertoont grote gelijkenissen. Echter de Vliegtuigspotter draagt bij voorkeur een bomberjack met badges van zijn favoriete squadrons en vliegtuigen. En draagt als extra item een keukentrappetje mee (waarmee hij net hoger staat dan zijn soortgenoten). En kijkt niet naar vogeltjes natuurlijk.

Vandaag ben ik door een natuurgebied getrokken waar ik meer Vogelaars zag dan vogels. Bij Vogelaar nummer drie trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg naar het vogeltje waar ik eergisteren over had geschreven. Mijn aanname dat het een jonge ouder was, klopte. De jongen zouden ongetwijfeld in de buurt rondscharrelen (en leren vliegen) en… het was gewoon een Grutto. Een mannetjes Grutto naar alle waarschijnlijkheid, want bij de Grutto is het vrouwtje groter. En een Grutto die zijn gevaar-kreet slaakt. En ja, die roep is anders dan de ‘Grutto-Grutto’ roep waar iedereen de Grutto van kent, natuurlijk. Maar goed, dat puzzeltje is ook weer opgelost.

Vandaag had ik een heel makkelijke dag. Ik had het mezelf makkelijk gemaakt met een etappe van slechts 20km. Enerzijds omdat ik geen B&B had kunnen vinden in mijn (verder gelegen) voorkeursstadje, anderzijds omdat ik uit ervaring weet dat ik de ochtend na het kroegloperstoernooi vaak erg brak ben.

Hoe anders dan de troosteloze entree Amsterdam in, was het vertrek. Zonnetje op de kop en een prachtige tocht via Gaasperplas, Vecht, het Vogelaars-paradijs en een stuk bos tussen Bussum en Hilversum. Ik heb zeer vaak (iets te vaak?) kunnen rusten. Mede omdat de eigenaar van B&B in Hilversum pas na half vier aanwezig zou zijn.
Nu zit ik in een prachtig onderkomen midden in Hilversum. Strakjes even naar het centrum en vanavond (in tegenstelling tot gisteren) een heel rustig avondje. Morgen komt er weer een killer-etappe aan naar Doorn. Ik geloof dat het 25 tot 30 graden wordt. Dat worden 32 erg lange kilometers.

NL0103 Amsterdam Zuid-Oost – Hilversum
Afstand: 21 km
17-06-2013