Op papier al de minste etappe van de tocht. Bijna alleen maar stad. Het altijd stemmige Amsterdam Noord (enige keer dat ik daar eerder was, vond ik het al wat grauw ogen), een binnenstad die ik op mijn duim ken, een vervolgstuk waar ik iedere dag naartoe ga voor werk en tot slot De Bijlmer. Toen ik om 08.00 uur de deur van het B&B achter mij dicht trok, leek ik een half gehandicapte bejaarde. Ik kon nauwelijks lopen en alles deed ongeveer pijn aan mijn benen. Mijn rugzak, voor de verandering met iPad maar zonder regenjas voelde na 100 meter als een zak stenen. Voetje voor voetje strompelde ik naar het einde van de weg. Alsof mijn lijf weer moest wennen aan het ritme van lopen, duurde het een paar straten voor alles weer een beetje soepel verliep.

Bij Zaandam zou ik terug in Noordelijke richting gaan om via ‘t Twiske, Oost-Zaan en Amsterdam-Noord richting ‘t IJ te lopen.

Net als gisteren werd ik op menig moment vergezeld door Scholeksters of bovenstaande beestje. Ik vond bovenstaande vogel iets te klein voor ‘n Grutto (die ik ook zag rondlopen) maar een Snip komt dan weer minder vaak voor. Laat ik het gewoon de Grip noemen. Ik vermoedde dat ik af en toe te dichtbij liep. Beide vogelsoorten (zowel de Scholekster als de Grip) bleven een paar 100 meter boven mij krijsen om wanneer ik echt voorbij was (waarschijnlijk ver genoeg van hun nesten) weg te vliegen. Leuk! Als ik thuis ben zal ik eens kijken wat de Grip nu echt was.

Het vervolg van de tocht daar kan ik kort over zijn. 1,5 uur regen in Oost-Zaan / Amsterdam-Noord. Met aan het einde van deze droefheid een CS waar 6 treinen per uur naar Alkmaar gaan. Zeer aanlokkelijk.
Daarna bekend terrein en zoals eerder gezegd, tot slot De Bijlmer.

Toen ik deze voettocht plande was mijn tussenstop in De Bijlmer degene waar ik het langst over na heb gedacht. Door de extra nacht in verband met het schaaktoernooi wilde ik in Amsterdam verblijven. Omdat het toernooi mij wel een dag zou kosten wilde ik wel al zover mogelijk richting Weesp overnachten. Liefst in de buurt van het openbaar vervoer. Maar De Bijlmer? En dan ook nog ruim een uur er doorheen wandelen?
Eerlijk gezegd kende in Zuid-Oost slechts van enkele bezoeken. De rest van mijn beeldvorming was bepaald door alle mediaverhalen en viavia-belevenissen. En nee, positief was dit allemaal niet.
Toen ik op internet op zoek ging naar een B&B in Zuid-Oost, kwam ik ook op een aantal sites die juist over de planologische en architectonische achtergrond van de buurt schreven. Eigenlijk was mijn interesse wel gewekt. Eigenlijk fascinerend hoe anders dan bedoeld een buurt zich kan ontwikkelen.

Toen ik vanmiddag door Zuid-Oost liep viel mij inderdaad de enorme ruimtelijkheid en de hoeveelheid groen op. Nooit geweten, nooit gedacht! Ook het autoluwe karakter werd bevestigd. Het andere gezicht zag ik natuurlijk ook: jongeren / hangende mensen waarmee je geen ruzie wilt. Vooral rond het winkelcentrum aan het begin van het Bijlmerpark. Maar goed, dat zie je ook in andere steden.

NL0102 Zaandam – Amsterdam Zuid-Oost
Afstand: 31 km
15-06-2013