Ik heb vandaag een GPS gekocht. Niet één van het type dat je in je auto voor routes hebt of één iets met de kracht van je Smartphone maar gewoon een echte. Past prima in de categorie leuke speeltjes.
Na wat gepuzzel is mijn keuze gevallen op de Garmin Oregon 600t. Dit apparaat is net enkele weken in de commerciële handel verkrijgbaar en is voorzien van allerlei leuke snufjes.
Vorige maand was ik al eens langs geweest in een GPS-speciaalzaak en kon ik al een glimp werpen op een showroommodel. Gebruiksvriendelijkheid, mooie gedetailleerde kaarten en design trokken me over de streep.

Iedereen die tegenwoordig een lange wandeltocht gaat maken zal wel eens hebben nagedacht over de voor- en nadelen van navigatie via kaart/boek of GPS. De ontwikkelingen gaan behoorlijk snel. Enkele jaren geleden kon op basis van coördinaten en pijltjes de locatie worden bepaald en routes gelopen. Tegenwoordig is het super makkelijk.
Je bepaalt op je pc een route. Geeft hierbij aan of je mooi/snel/effectief wilt wandelen/fietsen/autorijden en op basis van het wandel/fiets/wegennetwerk wordt een route getekend. Wijzigingen kun je makkelijk aanbrengen.
Exporteren naar een gps-formaat en vervolgens kun je er makkelijk mee spelen in programma dat bij de GPS hoort. In een half uurtje had ik een eerste testroute in elkaar gezet en een kwartier later had ik mijn wandelschoenen aan.
Een uurtje geleden ben ik teruggekomen van de wandeling. Bewust door dichte bewolking (en plensbui) gaan lopen en door een bebost park om te kijken of ik bereik zou houden (ja). Bewust op enkele plaatsen ‘de weg kwijtgeraakt’ op bekende plekken om te kijken of ik nog wegwijs werd om de route te vinden (ja). Kortom dit speeltje valt mij niet tegen. Nu mag het zomer worden !