Ja, nu ben ik echt aanbeland in de bergen. Kon tot je tot Martigny nog wel op de hoogtekaarten zien dat een route echt door een dal liep. Ooit moet je toch dat dal uit en dan moet je even een paar stappen extra verzetten. Zo lijkt wandelen haast op het echte leven.

De oplettende lezer zal hebben opgemerkt dat deze etappe op de rol stond voor aanmerkelijk minder kilometers. Hier blijkt een goede voorbereiding toch het halve werk. Ik vertrok weer veel te laat. En merkte vervolgens al gauw dat ik nu een echt goede wandeling ging krijgen. Ofwel een slingerpad langs een berg, oversteekjes via bergruggen naar andere gedeeltes. Stapvoets omhoog, stapvoets omlaag. Goed, erg goed opletten hoe je je stappen zet. Het leuke wandelen!

De etappe die eigenlijk bestond uit 2 grote stijgingen en 1 daling, leek op papier goed voor 3,5, 4 uur netto wandelen. Maar dat had ik dus gebaseerd op het soort routes dat ik tot vandaag had gelopen.

Rond half 2 had ik pas de eerste berg achter mij gelaten. Ik stond even in de bewoonde wereld en stond voor een keuze.

Ik moest (volgens oorspronkelijke route) nog ruim 10 km. De berg ik moest nemen had een beetje de vorm van een pyramide. De route die ik zou lopen zou via 1 tertraëder steil stijgen en dalen en ik zou er zijn. Maar of dit voor schemering zou zijn, geen idee. Wat baalde ik dat ik zo laat was vertrokken. Aan een GPS-track heb je weinig als je niet ziet waar je je voeten zet.

Keuze 2 was om de berg heen. Waarschijnlijk geleidelijk stijgend. Op de kaart leek het de logische route, hoewel je wel bij voorbaat kiest voor 2 tetraëders. Op het verzamelbord met wandelrichtingen voor Orsières stond deze route als enige optie (wat mij nog meer deed twijfelen). 4.40 netto wandeltijd volgens de bordjes. Voor de rest geen info. Natuurlijk wel altijd de GPS bij de hand, maar voornamelijk aangewezen op bordjes en tekens. Gevoelsmatig meer escapes naar de bewoonde wereld mocht het te donker worden.

Tja daar sta je weer. Nodeloos in twijfel. 4 uur eerder weg en er was niets aan de hand geweest.

Op basis van de ervaringen met de eerste berg en de voorkeur van RouteYou waarmee ik de tracks maak heb ik uiteindelijk gekozen voor route 2. Bij de eerste van de twee bergzijdes bleek het op sommige plekken al vrij donker. Ook bleek deze route op sommige plaatsen erg sportief….  maar gelukkig bleek de derde tetraëder een heerlijke wandeling aan de nog lichte zijde van de aanwezige bergen. Erg fijn ook om te weten dat ik de techniek ondertussen zo goed onder de knie heb dat ik zonder tracks ook nog vooruit kom.

Verre van relaxt. Vanaf heden, hoe kort een route ook moge lijken, gewoon tussen 7 en 8 weg. Zeker de komende 3 dagen! Maar och, een keer een wandeling zonder pauzes en bankjes heeft ook wel weer eens wat!

CH0509 Martigny – Orsières
Afstand: 24 km
10-09-2016