Als je zo op pad bent zijn er heel wat typetjes die zich om je bekommeren. De godin Nehalennia kijkt met zorgende blik over je schouders mee. Bij iedere misstap die je doet komt haar hondje aansnellen om de reiziger in nood te redden. Ook de heilige Cristoffel zal er alles aan doen dat er niets fout gaat. En dan heb je nog een handvol patronaten die altijd op de achtergrond klaarstaan, voor het geval je een pitstop in moet. Genoemd moeten worden Bona, Geertruida, Julianus, Petrronilla en natuurlijk Antonius, Allen verrichten zij puik werk.

Als je dan door Zwitserland loopt en de personen uit bovenstaande gezelschap zijn even te druk, wordt direct een Sint-Bernard hond op je afgestuurd. Ja, dit beestje heeft inderdaad zijn naam te danken aan de pas van dag 11.

Nu weet ik niet wat de hele dag buitenlucht met je hersenen doet. Ik vermoed dat een zekere helderheid je ten deel valt. Waar ik sinds vandaag in ieder geval sterk rekening mee houd is dat de ware bescherming komt van een Irish Softcoated Wheaten Terriër. Dit beestje komt statistisch nauwelijk voor buiten Ierland en toch blijkt keer op keer deze incarnatie op mijn pad te komen.

Vandaag begon met een miezerige bui die eigenlijk voortduurde tot Lausanne. In het beslagen hoesje van mijn GPS zette ik per ongeluk een verkeerd knopje aan waardoor ik een afslag miste. 5 km extra bonus. Juist op het verste punt kwam uit het niets Buddie aansnellen. Mensen die dit hondenras kennen weten dan eigenlijk voldoende. In Zwitserland komen de beestjes namelijk niet voor!

En ook in Duitsland waar ik het beestje de eerste maal tegenkwam, is dit ras nimmer eerder gesignaleerd.

Blaffend en kwispelend probeerde het beestje mij duidelijk te maken welke kant ik op moest. Toen hij zag dat ik zijn instructies begreep, ging ie nog even voor me zitten. Sprong tegen mij op, gaf een lik en verdween in het niets.

De rest van de tocht verliep voorspoedig. En voor mij is het een fijne gedachte om te weten dat naast eerder genoemde bonte gezelschap er een hondje over mij waakt.

CH0504 Goumoens-la-Ville – Lausanne
Afstand: 25 km
05-09-2016