Wandelen is hip!

Dat u dat maar even weet. Een week voor mijn vertrek kreeg ik van mijn zuster L. een weekendbijlage van één van de landelijke kranten. Hierin een uitgebreid artikel over langeafstandswandelen. Alle grote denkers die de wereld rijk is geweest waren wandelaars. Allemaal. Als je wandelt neemt niet alleen je geheugen toe maar ook IQ, EQ, conditie en doorzettingsvermogen. En natuurlijk uw Prudentia, Lustitia, Temperantia, Fortitudo, Fides, Spes & Caritas. En dat allemaal dankzij een regelmatig wandeltochtje!
Het enige dat afneemt is je vetmassa. Een wandelaar zul je nooit betrappen op een afslankpilletje voor het wegslurpen van de bruine vetten. Neen, een wandelaar mag zelfs af en toe een kroketje uit de muur halen. Geen probleem.

Dat de hoeveelheid wandelaars zienderogen toeneemt is dan ook geen verrassing. Waarschijnlijk wandelt u ook al!
Op Social Media, op verjaardagen en in de kroeg wordt tegenwoordig bijna alleen nog gesproken over wandelen. Wandelclubs schieten als paddenstoelen de grond uit. Bent u al lid? Loopt u de vierdaagse? Santiago? De Kennedymars? Of houdt u het bij een dagelijkse lunch- of zondagmorgenwandeling?

Het mooie van wandelen is dat je het op ieder niveau kunt doen. En dat voor ieder niveau leuke wandelingen te bedenken zijn. Laats sprak ik iemand die zijn auto bewust een straat verder zet, zodat wanneer de weekboodschappen gedaan moeten worden in het bij de lokale supermarkt 500 meter verderop, eerst een wandeltocht moet worden gedaan. Hoe creatief kun je zijn!

Toch kan een ingeslagen wandelroute best lang zijn. Of zwaar. Als u mijn bericht van gisteren herleest, spat daar niet het enthousiasme vanaf. Omgeving (bewust gekozen om kilometers te maken door een fiets/autoroute te volgen), een dode vos en haas (ik zal u de details besparen) in combinatie met fysiologische omstandigheden (hitte en te lange afstand) hadden direct hun weerslag op mijn humeur. En dat leest u terug tussen de regels door. Ook dat hoort bij de hippe topsport die wandelen heet.

Vanochtend vertrok ik bijtijds uit de B&B. Na een heerlijk ontbijt en hartelijk uitzwaaien, vervolgde ik mijn route door de natuur. Weinig tot geen auto’s en een heerlijk windje dat de brandende zon een stuk draaglijker maakte. Niets kon mijn humeur vandaag verpesten! Zelfs het feit dat de hoteleigenaar op booking.com zijn huisadres had opgegeven (en niet het hoteladres) kon mij niet uit het veld slaan. Die extra 3 kilometers heb ik dan alvast maar gelopen voor morgen!

Twee oude bekenden lieten weer iets van zich zien. Ik kruis weer af en toe de bordjes van de G5. En ik ben de Moesel weer een paar maal overgestoken. Bepaalde vastigheden zijn toch wel fijn. In die hippe wandelsport.

FR0403 Jeanménil – Épinal
Afstand: 35 km
27-08-2015