Vakantieclichés. Ik ben er dol op. En dan bedoel ik niet de haast automatische wijze waarop sommige mensen hun bestemming uitkiezen. Of de activiteiten die daar vervolgens worden ontplooid. Nee, daar zal ik mij niet over uitlaten. Nee, ik doel op de zinnetjes die min of meer plichtmatig, als een soort ritueel (kunnen) worden opgedreund. Eigenlijk cliché vakantiegesprekjes dus. Daar ben ik dol op:

A: “Wat hebben we het goed hè?”, B:”Ja, en zo getroffen met het weer”.

A: “Wat ging het snel voorbij….”, B: “…maar gelukkig hebben we de foto’s nog”.

A: “Maar heb je X niet gezien?”, B: “nee, maar je moet altijd een reden hebben om terug te gaan”.

Ongetwijfeld kent u zelf nog meer van dergelijke één-tweetjes. Meegekregen uit de tijd dat u met uw ouders de eerste vakantiestappen zette. Of misschien zelfs een ritueel dansje dat u en uw partner zelf bezigen als u vol enthousiasme over uw vakantie praat. Onwillekeurig dan.

Vandaag heb ik de eerste etappe gelopen van het vierde deel van mijn wandeling. Redelijk snel volgend op mijn vorige trip. Ik heb er blijkbaar zin in. Waar ik vorige keren nog redelijk eenvoudig de reisjes kon inpassen in mijn dagelijkse beslommeringen, moet ik nu ook rekening houden met de reis naar het beginpunt en de terugreis. Dit worden serieuze afstanden.

De vorige keer besloot ik de terugreis van Nancy naar Alkmaar in één dag af te leggen, nu besloot ik de omgekeerde route in twee dagen af te leggen. Zaterdag vierde I. haar 50e verjaardag en omdat ik graag bij het feestje wilde zijn, besloot ik pas zondag te vertrekken. En wel in de middag. Vroeg genoeg om in Brussel te komen om zo de volgende dag (heel) vroeg verder te gaan naar Nancy om daar redelijk vroeg te arriveren. Had ik vorige keer überhaupt iets in Nancy gezien? Nee, maar je moet altijd een reden hebben om terug te gaan. Toch?

Het bleek een prima keuze want Nancy heeft voldoende om een dag (of wat) te toeven. Een haast ouderwetse stadswandeling voerde mij langs schitterende pleinen, prachtige gebouwen en art-deco-meuk. Afgewisseld met af en toe een terrasje, een prima start van deze vakantie. Het maakte voldoende nieuwsgierig om een avondje te lezen over de geschiedenis van het stadje. Wist u dat Karel de Stoute is overleden tijdens de Slag bij Nancy in 1477? Dat dit de laatste slag was van de Bourgondische oorlogen? En dat sindsdien het drinken van Stout onlosmakelijk is verbonden met het Bourgondisch leven? Wat kun je toch veel leren via internet.

Vandaag begon ik de wandeltocht redelijk vroeg. De eerste twee dagen van deze trip waren redelijk lastig om plaatsjes te zoeken waar ik vooraf iets kon boeken. Om deze reden had ik bedacht vandaag (en morgen) de ‘fietsroutes’ te lopen i.p.v. de wandelroutes. Minder natuur en meer steen dus. Maar wel kortere afstanden (de route van vandaag zou anders ruim 48 km zijn. Iets teveel als inkomertje) die mij naar een volgend stadje met overnachtingsmogelijkheden leiden.

Gelukkig had ik heerlijk wandelweer. Met een beginpunt, een verrassend goede lunchplek (een onooglijk wegrestaurant in de middle of nowhere waar Fransen af en aan reden om een weldadige lunch te nuttigen) en tot mijn vreugde ook het eindpunt die veel goed maakten van de ietwat saaie route.

Vooraf kijk ik eigenlijk nauwelijks of een tussenstop iets te bieden heeft of niet. Primaire selectiecriteria zijn afstand van vertrekpunt, plaats op route, overnachtingsmogelijkheden en de afstand naar een mogelijke volgende stop. Het is dus altijd even afwachten waar je terecht komt. Blijkt een overnachtingsplaats heel leuk, is dat eigenlijk een bonus bof.

Lunéville had ik zelf nog nooit van gehoord. Blijkt het in de 18e eeuw toch de hoofdstad van Lorraine te zijn geweest! Met een puik paleis en een heerlijk (mini-) centrum. Zeker de moeite waard! Ik was in ieder geval blij dat ik vanochtend al vroeg het hotel in Nancy was uitgevlucht zodat ik nog voldoende tijd had om dit stadje uitgebreid te bekijken. En dan mag ik zo dadelijk nog verder op pad voor het diner en een drankje. De avond zal wel voorbij vliegen. Maar gelukkig heb ik de foto’s nog.

FR0401 Nancy – Lunéville
Afstand: 27 km
25-08-2015