Ik ben in Nancy! Drie landen (eigenlijk vier) heb ik aangedaan. Tussen de 400 en 450 km gelopen. Hagel, regen, hitte doorstaan. Het zit er weer op. De afwisseling van de drie landen is mij beter bevallen dan de vorige keer alleen Duitsland. Al was het alleen maar omdat ieder land haar eigen pluspunten heeft. België was voor mij het land waar het sportiefst gewandeld moest worden. Af en toe pittige heuveltjes in een prachtige omgeving. Met heerlijk eten overal, dat ook. Luxemburg daarna was (zoals eerder gemeld) een waar wandel Walhalla. Van de vijf dagen denk ik dat ik er ongeveer drie ben doorgekomen zonder echt mensen te zijn tegengekomen. Frankrijk als laatste, daar zal ik goede herinneringen aan houden door de fijne eindpunten waar ik overnachtte.

Vandaag was het heerlijk wandelweer. De tocht was weer voor een groot deel langs de Moezel maar zoals de grote wijsgeer A. van Duin reeds in 1983 opmerkte: “alles ziet er anders uit als de zon schijnt”. Geen last van riviermoeheid dit keer. Misschien omdat het de laatste dag was van deze etappe.

Ondertussen bedenk ik mij dat ik nog een heleboel openstaande, onbeantwoorde lezersvragen heb:

V: denk ik te begrijpen dat je richting Rome gaat, loop je dan niet veel te Westelijk?
A: je moet de Alpen over. Dat kan niet overal. In mijn voorbereiding heb ik mij geconcentreerd op de meest bewandelde routes. Mijn aanvankelijke route ging in Oostenrijk de Alpen over. Met de route die ik nu loop kan ik nog kiezen voor de overige drie hoofdroutes. Volgende etappe moet ik echt kiezen.

V: waarom ga je eigenlijk wandelend? Met de fiets of auto zie je toch veel meer?
A: per definitie niet mee eens. Of je nu 75 tot 90 dagen 8 tot 10 uur buiten en onderweg bent, ongeveer 20(?) dagen (fiets) of 2 dagen (auto). In het eerste geval zie je per definitie meer. Misschien ogenschijnlijk voor de buitenstaander zie je minder interessante dingen maar als je een beetje door de natuur bent bevangen, zie je echt heel veel!

V: wat is er eigenlijk leuk aan? waarom doe je dit?
A: ik ben lekker buiten en lekker bezig. En af en toe een sportieve uitdaging vind ik wel leuk

V: hoe gaat het je conditioneel af?
A: ik ben deze etappe ongetraind gaan lopen. n.b. ongetraind, niet ongeoefend, ik ken de signalen van mijn lijf door hardlopen en eerdere wandeltochten vrij goed. Maar doordat ik ongetraind op pad ging heb ik de eerste 4 a 5 dagen mijn beenspieren behoorlijk gevoeld. Daarna nergens last meer van, tot het moment dat mijn heupgesp echt niet meer meewerkte. Blaren heb ik gelukkig zelden last van (dit keer een beetje) maar die plak ik af met sporttape (tip van S. uit R. op weg naar de top van de Kilimanjaro – werkt voor mij al jaren prima zo).

V: eten en drinken onderweg?
A: ‘s ochtends vraag ik aan hoteleigenaar om extra broodjes. In België en Frankrijk heeft niemand daar bezwaar tegen gehad. In Luxemburg waren er twee maal afgemeten hoeveelheden. Gelukkig 1 keer op de camping waar de ontbijtmaker op 2 personen had gerekend en 1 keer in Echternach, waar ik van de tour-motorrijders een stuk of wat broodjes kon meenemen. Voor noodgevallen heb ik trouwens altijd muesli-repen in de rugzak. Ook begin ik een tocht standaard met 2 flessen water.

V: wat als je je verstapt en een been breekt, of verdwaalt?
A: ik weet ieder moment van de dag op de meter nauwkeurig waar ik ben. Via 2 apparaten (GPS en telefoon). In een gebied waar de telefoon het altijd doet. Me laten weghalen zou dus altijd moeten lukken.

V: vind je het niet vervelend zo alleen op pad?
A: nee, anders zou ik er natuurlijk niet aan beginnen. Met een groep kaalkoppen (Duitsland) of (zoals vandaag) een groep zigeuners die je tegenkomt, besef je natuurlijk wel dat je kwetsbaar bent in je eentje. Maar niet zoveel kwetsbaarder dan met twee of drie personen.

V: mag ik één of meer etappes met je mee?
A: dan liever op een andere tocht in een weekendje. Waar ik het minder erg zou vinden om vroegtijdig te (moeten) stoppen.

V: waar denk je aan tijdens het wandelen? Ben je aan het observeren of aan het peinzen?
A: wandelen is best een actieve bezigheid. Fysiek raak je gedurende de dag uitgeput. Je bent 8 tot 10 uur buiten. Moet je voeten goed blijven neerzetten, de koers in de gaten houden. Ik ben voornamelijk in een staat van flow. Je merkt wel dat met een leeg hoofd af en toe dingen uit het onderbewuste naar boven ploppen. Opmerkelijke zaken waarvan ik denk dat het misschien bruikbaar kan zijn voor een stukje probeer ik wel te onthouden.

V: wanneer ga je nu weer?
A: geen idee. Eerst morgen maar eens met de trein naar huis en heel lang in bad zitten.

Mocht ik nog vragen zijn vergeten, moet u helaas wachten tot de volgende etappe.

FR0313 Pont-à-Mousson – Nancy
Afstand: 39 km
26-05-2015