Weet u (nog) wat realistisch rekenen is? Afhankelijk van uw leeftijd en het moment dat u op school heeft gezeten zult instemmend knikken danwel onbegrijpend naar uw beeldscherm staren. Zelf vond ik het altijd meer leuke puzzeltjes oplossen dan dat ik het ook maar iets met rekenen te maken vond hebben.

“Een boer heeft 1000 vierkante meter land met daarop 5 koeien. Hoeveel vierkante meter land heeft iedere koe?” Dat niveau.

Vanochtend zag ik een wandelaar in Ouren. Hij gooide een blok hout in de Our en begon te wandelen naar Obereisenbach. De wandelaar liep, het was erg heuvelachtig, gemiddeld 4 km per uur (exclusief pauzes). Het blok hout dreef met gemiddeld 9 km per uur (exclusief oponthoud) met de stroom mee. De afstand die moest worden afgelegd was 26 km. Wie was er eerder en hoeveel minuten eerder?

U begrijpt waar ik heen wil. We gaan puzzelen vandaag. Dezelfde puzzeltjes die ik vandaag al wandelend aan het bedenken en oplossen was. Ja, het was zo’n dag.

Bovenstaande som is natuurlijk niet zo moeilijk. Eén variabele slechts. Voor iedereen makkelijk uit te rekenen, toch?

De daadwerkelijke weg die de wandelaar af moest leggen was 26 km. De Our maakte iets ruimere bochten waardoor het stuk hout in werkelijkheid 35 km moest afleggen. Overige gegevens conform eerste sommetje. Wie was er eerder in Obereisenbach en hoeveel minuten eerder?

Ik merk dat het lezerpubliek zich in drieën splitst. Zij die plichtmatig doorlezen, zij die een blaadje erbij hebben gepakt en driftig zijn gaan rekenen en de afhakers. Voor de tweede groep nog een extraatje (degene die als eerste de juiste antwoorden aan mij doorgeeft wordt bij mijn thuiskomst op passende wijze beloond).

De derde: de wandelaar loopt niet aan één stuk door. Af en toe pauzeert hij. Na twee uur wandelen een kwartiertje, na vier uur wandelen een half uur en na zes uur een kwartier. Het blok hout ondervond ook wat hindernissen. Na iedere 200 meter stuitte het wel tegen een steen waardoor 15 seconde vertraging werd opgebouwd. Wie was er eerder in Obereisenbach en hoeveel minuten eerder?

Dan nog een toegift voor de fijnproevers. De wandelaar had noodgedwongen zijn uitwijk gedaan naar een chalet op een camping. Geen hotels in de directe nabijheid. Het bleek een heuse familiecamping met de kwaliteit en gezelligheid van camping ‘t Heumens Bosch, maar dan zonder Toon de Snorder. Een oer-hollands feestje aan de Our. Eigenaren en personeel Nederlands, 90% van de gasten Nederlands en in het huisje, Nederlandse televisie EN Wifi.

Helaas stond de exacte locatie (onvindbaar!) niet in de GPS van de wandelaar. Hierdoor liep de wandelaar echt naar het dorp Obereisenbach en bleef hij niet de Our volgen voorbij het dorp (stom!). Extra wandeltijd, ongeveer 1,5 uur. Wie was er eerder in Obereisenbach eeeeh de camping aan de Our en hoeveel minuten?

Vandaag heb ik dus eigenlijk alleen maar langs de Our gelopen. Door het bos. Lekker weer, dat wel. Terwijl ik moe en voldaan op het terras van mijn chalet neerplofte, zag ik mijn blok hout drijven. Volgende keer bouw ik een vlot.

LU0305 Ouren – Obereisenbach
Afstand: 26 km
18-05-2015