Vlaanderen Vakantieland! Of moet ik zeggen Wallonië Vakantieland? Ik ben immers in Wallonië en niet in Vlaanderen.

Het televisieprogramma Vlaanderen Vakantieland kent u natuurlijk allemaal. Wikipedia leert mij zojuist dat het al sinds 1990 wordt uitgezonden. Om zaterdag EN op zondag. Hoewel ik zelden televisie kijk zal ik nimmer wegzappen bij Vlaanderen Vakantieland. Minder avontuurlijk dan Floortje, hebben ze een gouden formule gevonden. Eén stedentrip, één zon/relaxvakantie en één actieve vakantie. Heerlijk kneuterig. Echt een programma (met geweldige tune!) voor mij.

In de nu 25 jaar dat het programma op televisie te zien is, zijn de Ardennen, gok ik, minstens 200 keer voorbij gekomen. Dit is geen geen exacte telling, noch een statistisch verantwoorde gok. Eerder een gevoel op basis van de nog geen 50 keer dat ik het programma heb gezien. De Ardennen kwamen namelijk altijd voorbij!

In de Ardennen kun je namelijk heel veel dingen doen! Wandelen, fietsen, survivallen, door grotten kruipen, tegen rotsen aan klauteren, van rotsen afdalen met een touw, in een waterbron met bubbels zitten, bronwater met bubbels drinken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk in de Ardennen. En de presentatoren van Vlaanderen Vakantieland weten dat. En presenteren dat in stijl. Liefst met daypacks, schoenen en kledij die zo uit de etalage van de sponsorende buitensportdealer komen, de nieuwste gadgets en een eeuwige glimlach.

Toen ik gisteravond in de herberg aankwam was de herbergier licht verbaasd. “het is geen fietser”, hoorde ik hem in de keuken tegen zijn vrouw zeggen. Toen ik hem guitig antwoordde dat ik inderdaad geen fietser was maar een wandelaar gaf hij een licht betrapt toe dat de hele herberg vol zat met fietsers. Het was immers het weekend van de Waalse Pijl, een recreatieve tocht voor heel fietsend Nederland (maar ongetwijfeld ook wat verdwaalde Belgen). Ik had direct een verklaring voor het gegeven dat alle hotels in Spa al weken vol zaten (in tegenstelling tot vorige wandelvakantie leek het mij verstandig / voelde ik mij genoodzaakt om – mede gezien Hemelvaart en Pinksteren – vooraf te boeken) en kon ook direct het gezelschap in Eynatten plaatsen. Vanochtend vroeg aan de ontbijttafel was het al één en al wielerpraat. De mensen hadden er zin in. Meewarig keken ze mij aan toen ik vertelde dat ik 30 km door de bossen ging lopen naar Vielsalm. ACHT uur wandelen? Ik was gek. Andere drive andere planeet.

De tocht van vandaag beloofde een zware te worden (ondanks de kortere afstand). De herbergier vertelde mij dat deze etappe meestal in 2 dagen werd gedaan. De heuvels in het begin schenen pittig te zijn. De beste man heeft niets overdreven. Vanaf dat ik het hotel verliet, mij verbazend over de hoeveelheid fietsers in Spa, en het dorp uitliep heb ik 5 kwartier naar boven gesjokt. En dat was heuvel 1 van de 4.  Bij heuvel 2 vervloekte ik het landschap.

Ondanks het beetje grauwe weer werd het uiteindelijk toch weer een mooie tocht. Op deze weekenddag ben ik slechts één verdwaalde mountainbiker tegengekomen en wat plaatselijke bewoners. De tocht had iets surrealistisch. Op sommige momenten (meestal na een paar uur in de natuur te zijn geweest), leidt de route je naar een dorpje en dan, jawel de fietsers!  Overal fietsers! Maar niet alleen de fietsers. Vlaanderen Vakantieland heeft zo zijn uitwerking op de medemens. Ook clubjes motorrijders, bezitters van old-timers bleken massaal de Ardennen te overspoelen, verveel je je een weekend? Verzamel je met mede-hobbyisten en ga naar de Ardennen! Ervaar, niet vanachter de televisie maar in de Ardennen! Wallonië Vakantieland!

Ik was blij als mijn route weer afweek de natuur in en ik rust had tot het volgende dorp.

BE0303 Spa – Vielsalm
Afstand: 29 km
16-05-2015