Kent u het programma ‘Strassenfeger’? Een aantal van de lezers van dit blog vast wel, voor de anderen zal ik u erover vertellen. Het zal zo’n 20 jaar geleden zijn dat ik het voor het laatst op tv heb gezien. Misschien bestaat het programma al even lang niet meer. Het programma kwam op de Duitse televisie zodra de normale programmering was afgelopen. In Nederland zul je toen waarschijnlijk nog allerlei 06-reclames hebben gehad. Duitsland had ‘Strassenfeger’. Zo eenvoudig als het concept van het programma was, zo geniaal de televisie die het opleverde. Het was dan ook niet meer dan logisch dat als we met het huis op stap waren geweest, we na afloop nog even de Duitse televisie aanzetten. Werd er bij iemand nagezeten, idem. Kwam je een volgende dag iemand tegen, dan was vaak de eerste vraag die je te horen kreeg ‘of je nog had gekeken en of je wist waar ze waren geweest’? Want heel Duitsland kwam voorbij indertijd. Met een auto werd rondgereden en met een camera op een standaard werd alles gefilmd waar gereden werd. Geen geknip, geen geëdit, gewoon eerlijke televisie. Hoogtepunten waren als een benzinepomp werd aangedaan of de auto een veerpont nam. Daarvoor mocht je mensen wakker maken.

Vandaag heb ik ongeveer 5 uur een Strassenfeger-gevoel gehad. Maar dan in het negatieve. Op het programma stond ongeveer de kortste route als afsluiter van de eerste helft van de tocht. Vanuit Bad Münstereifel de bossen in en een bergje over. Bebost dalletje door nog een bergje over en dan nog ongeveer 7km.
Al na ongeveer 20 minuten vreesde ik weer met grote vrees voor de route. Aanwijzingen hadden alweer iets minder verf dan gewenst, en ook de begroeiing was weer duidelijk te hoog voor een wandelpad. Toen ik mij na een kwartier weer een weg moest banen tussen de bramenstruiken van 2 meter door wist ik het zeker. Weer niet onderhouden. Het is leuk dat Duitsland ongeveer de meeste strekkende kilometers aan wandelpaden heeft maar met kaarten en een boekje ben je er niet! Het begint allemaal met het bewandelbaar houden. Met GPS op zoek naar alternatieve routes waarbij ik uiteindelijk maar steeds dikkere routes zocht. Zeker 25km omgelopen over een stuk autoweg en toen wist ik het zeker. Zo ga ik niet nog 15 etappes lopen. Vanaf volgende week gewoon een schaaktoernooitje doen (hoop dat Vlissingen nog gaat lukken). In Rheinbach nog even nagedacht maar uiteindelijk toch besloten deze 2e etappe in twee te splitsen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zeg maar. Morgen wordt het weer 37 graden op mijn oorspronkelijke route. Ik zit in te trein terug. Ben erg benieuwd of de deur echt op de knip zit (en er dus via de achterkant is ingebroken) of dat de huisoppas de deur niet meer openkreeg omdat de deur knelt (hier hoop ik natuurlijk op).

DE0213 Bad Münstereifel – Rheinbach
Afstand: 21 km
31-07-2013