Oude stenen

Mijn naam is TF en ik hou van oude stenen. Laat ik er maar voor uitkomen. Meer dan 15 jaar heb ik het verborgen gehouden. Ging ik op vakantie en waren er oude stenen, dan deed ik mijn medereizigers een plezier. Nee, deed ik een opoffering en ging dan maar mee naar de oude stenen. Bijna twintig jaar oude stenen en even lang de opoffering richting mede-vakantiegangers. Sorry P., P., P., J., A., S., en iedereen die ik vergeet. Ik was een blinde. Ik wist niet beter. Of heb jullie gefopt.

Oude stenen moet je trouwens niet verwarren met oude gebouwen. Oude gebouwen hebben een duidelijke functie en fungeren vaak nog. Eigenlijk kun je de gehele kunsthistorie samenvatten in oude stenen, oude gebouwen, oude plaatjes, oude teksten en oude troep. Dit geheel wordt dan weer, heel verwarrend, oude troep genoemd. Als iemand het dus over oude troep heeft, moet je heel goed opletten op de context. Wordt er oude troep bedoeld of oude troep.

Vandaag dus mijn openbaring dat ik stiekem oude stenen leuk vind (oude gebouwen, plaatjes en teksten vond ik al leuk. Ik weet niet of ik oude troep ooit leuk ga vinden). Ik kan ook niet anders. Ik ben immers alleen op pad.
Gisteravond had ik de keuze of ik weer 3 dagen zou samenvoegen tot 2 dagen of dat ik rustig aan zou doen. Zowel de vermoeidheid gisteren als de naderende hittegolf deden mij snel besluiten om het rustig aan te doen. Tijd voor ontspanning.

Xanten lag aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Een grote nederzetting was aan de Neder-Rijn gebouwd om a) de strategische ligging en b) om het Romeinse Rijk te beschermen tegen de Bataven. Na de val van het Romeinse Rijk is de nederzetting in verval geraakt en is het merendeel van de stenen gebruikt voor de bouw van de Dom van Xanten. Zo hadden die handige sodemieters in één keer EN een oud gebouw EN oude stenen. Beiden stonden op mijn lijstje om te bekijken en beiden waren meer dan de moeite waard.
Voor mezelf vind ik het ook wel bijzonder samenvallen met mijn uiteindelijke reisdoel, Rome. Ik denk zomaar dat hoe meer ik richting zuiden ga, hoe meer ik met deze wenteling te maken zal krijgen. Klinkt logisch, toch?

Hoewel de tocht van vandaag op papier een heel lichte was (slechts 17km) moest ik haast meer afzien dan gisteren. Wat een hitte! Iedere fontein onderweg werd met liefde verwelkomd (waarna pet en bovenlijf weer goed werden verfrist) en stukjes schaduw werden met gejuich tegemoet gezien. Als ik ooit nog op deze blog over ‘ de saaiheid van bossen’ schrijf, herinner me dan aan deze dag !

Ik vertrok pas om 13.00 uur uit Xanten en arriveerde (door de lange pauzes tussendoor) pas om 16.30 uur bij het enige hotel van Alpen. Helaas vol. Gelukkig dacht de eigenaar met mij mee, zodat ik alsnog in een ruimte met bed plaats kon nemen. Op dit moment twijfel ik reeds of ik wel blij moet zijn met dit aanbod. De rest van het hotel is afgehuurd door een Duits muziekgezelschap ik kilts, met als muziekgenre de edele leer van het doedelzak spelen.

DE0203 Xanten – Alpen
Afstand: 17 km
21-07-2013