Wist u dat Japanse kerncentrales de veiligste van de wereld zijn? Toen op 11 maart 2011 bleek dat er enige onregelmatigheden in Fukushima waren gesignaleerd was de NOS er als de kippen bij. Omdat nog niet geheel duidelijk was of de onregelmatigheden de omvang zouden krijgen als bijvoorbeeld Tjernobyl hadden ze een deskundige ingeschakeld om een toelichting te komen geven. Iedere wetenschap heeft recht op zijn eigen Dr. Clavan, zo ook de kernwetenschap. Zeker drie minuten mocht Dr. Clavan besteden aan dit item. De vragen van de presentator zorgvuldig beantwoordend om het Nederlandse volk duidelijk te maken dat er echt niets echt mis kon zijn. Immers, naast alle voorzorgen, bleken de gebouwen aardschok bestendig gebouwd. Men moest immers wel, in dat gebied. Met de woorden dat Japanse kerncentrales echt de veiligste waren in de wereld werd Nederland gerust gesteld en kon het journaal verder met de 3 gegijzelde militairen in Tripoli.
Na een korte zoektocht op internet, bleek Dr. Clavan inderdaad hoogleraar aan één van de technische universiteiten. Dat bij extra zoekwerk bleek dat deze mijnheer ook adviseur was van een energiebedrijf dat zich vol toewijding inzette om een derde kerncentrale in Nederland te realiseren, maakte zijn woorden in één keer een stuk minder geruststellend. Tot op de dag van vandaag vraag ik mij af of Dr. Clavan het gewenste effect heeft gehad met zijn woorden. Niet bij mij helaas. De keerzijde van de derde geldstroom in het onderwijs?

Nu vraagt u zich natuurlijk af of politiek geneuzel wel thuishoort op een wandelblog? Wel als je route langs Kalkar loopt waar de enige echt veilige kerncentrale staat.

Vandaag stond er weer een lange tocht op het programma. Tijdens het ontbijt kreeg ik nog wat informatie van de gästehaus eigenaar. Over de schildpadden, de paaiplek van de ‘witte zalm’ en over de Romeinse weg die ik nu zou gaan lopen. De route zelf was vooral lang. Het eerste stuk tot Kalkar was mooi en afwisselend maar het stuk van Kalkar naar Xanten was echt te lang erbij. Blijkbaar vind ik het tot een km of 30/35 prima te lopen maar wordt het echt een uitputtingsslag als het meer wordt. De komende 3 dagen maar niet samenvoegen tot 2 en lekker aan (deze etappes). Heb ik morgenochtend nog voldoende tijd om Xanten op mijn gemak te bekijken, want dat smaakte vanavond al naar meer!

DE0202 Kleve – Xanten
Afstand: 41 km
20-07-2013