Johan Maurits van Nassau-Siegen was een bijzonder mens. Althans, als ik de eigenaar van het Gästhause waar ik verblijf mag geloven. Hij woonde in Den Haag, in, jawel, het Mauritshuis terwijl hij Kleve en omstreken onder zijn hoede had. In Den Haag raakte hij bevriend met de architect van zijn Mauritshuis en uit die vriendschap ontstond het idee om Kleve een beetje op te pimpen. Dat is redelijk gelukt als je alle mooie doorkijkjes, uitzichtpunten en doordachte watertjes en straatjes bekijkt. Daarna is ie naar Brazilië gegaan. Ik heb momenteel geen zin om internet/wikipedia te checken, dus ik moet de enthousiast verhalende eigenaar op zijn blauwe ogen vertrouwen. Dwergen op de schouders van andere dwergen.

Vandaag verblijf ik dus in Kleve. Ik had al mijn zinnen gezet op een inhaalslag op het schema en wanneer kun je dat beter doen dan wanneer het asfalt smelt van de hitte. Tegenwoordig is Kleve vooral in trek als Winkelstad. Voor Nederlanders. Ik heb dan ook bijna alleen Nederlands gehoord / gesproken. Duitse winkelaars gaan liever naar Nijmegen. Daar hoor je bijna alleen maar Duits. De winkelstraat van Kleve heeft trouwens voor 90% dezelfde winkelketens als de gemiddelde Nederlandse stad. Ook als Nijmegen.

Vanochtend om 5 uur ging mijn wekker. In verband met werkzaamheden en De Vierdaagse reden de treinen vanuit Alkmaar naar Nijmegen niet dus het beloofde een interessante heenreis te worden. Dan ook nog de extra drukte in Nijmegen die niet kon worden uitgesloten, dus ik vreesde pas om 09.00 uur op pad te kunnen. Gelukkig viel alles mee. Om kwart voor negen kon ik op pad maar bleek mijn GPS, mijn steun en toeverlaat, niet goed overweg te kunnen met de (grensoverschrijdende) route. Wel zag ik een blauw lijntje in beeld, maar toen ik 20 minuten op weg was, kwam ik erachter dat dit de weg naar Heumen was die ik eerder had gelopen. Met nog wat gepuzzel leek het met nog wat vertraging redelijk goed te komen.

Het was weer even wennen om een dagje aaneen te lopen. Vooral ook omdat ik 1,5 etappe wilde lopen. Ook de hitte deed me even twijfelen of ik wel zo’n handig reisplan had bedacht. Maar het einddoel Kleve maakte een boel goed. Het was inderdaad een leuk stadje met een leuk gästhause. Een goed begin!

Grumble…. geen wifi, morgen krijgt u er 2.

DE0201 Nijmegen – Kleve
Afstand: 31 km
19-07-2013