Iedere reis begint met een eerste stap. Vandaag ben ik begonnen met mijn wandeltocht naar Nijmegen. Ik weet niet waaraan ik begin maar dat geeft niet. Ik heb mij in ieder geval voorgenomen als een toerist in eigen land te gedragen. Een toerist die zich hopelijk nog vaak verbaast. Omdat ik zondag meedoe met een schaaktoernooi in Amsterdam, heb ik besloten mijn route enigszins aan te passen. Normaliter zou ik voor de mooiste in plaats van de snelste route hebben gekozen en zou ik het gehele stuk van de Weidevogelroute hebben gelopen. Dan zou ik zeker 3 dagen hebben uitgetrokken voor Alkmaar-Amsterdam (waar dit de eerste etappe van is). Nu zal ik in 2 dagen naar Amsterdam lopen. Gelukkig heb ik ooit al een deel van de Weidevogelroute gelopen. De omgeving tussen Alkmaar en Amsterdam is sowieso niet helemaal onbekend voor me.

Vooraf had ik de route globaal in mijn hoofd opgeslagen: Alkmaar – West-Graftdijk – Spijkerboor – West Knollendam – Zaandam. Ik vermoedde qua landschap iets vergelijkbaars als jaren geleden toen ik met I. een stuk Weidevogelroute had gelopen. Doordat de route langs het Noord-Hollands kanaal liep en moest ik eigenlijk meer aan de vakanties/weekenden dat we vroeger met de boot op het Alkmaardermeer voeren, denken. Een vergelijking die ik de hele dag wel een beetje had. Misschien door het tempo waarmee je het land doorkruist. Misschien door de omgeving van de eerste etappe. Bij Starnmeer begon de toch voor mij echt. Het bekende moest plaatsmaken voor het onbekende en het lopen ging lekker. Heerlijk weertje en als bonus-bof ook nog de Zaanse Schans. Ja, dan weet je ook meteen wat ze met ‘de mooie route’ bedoelen.

NL0101 Alkmaar – Zaandam
Afstand: 32 km
14-06-2013